De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor betrokkenheid bij een drugslab in Hagestein waar heroïne en cocaïne konden worden geproduceerd.

Op 30 januari 2018 ontdekken agenten bij een inval in een grote loods een drugslab aan. In de loods, die achter een woning staat, waren verschillende ruimten ingericht voor de productie van harddrugs. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat de aangetroffen voorwerpen en chemicaliën nodig zijn voor het maken van cocaïne en heroïne.

Op het moment dat het drugslab wordt ontdekt, was geen drugs aanwezig. Het NFI schat, op basis van de grote hoeveelheid aangetroffen chemicaliën, dat de minimale hoeveelheid cocaïne die in het lab is of kon worden geproduceerd, tussen de 151 en 395 kilo ligt. Bij de actie zijn twee verdachten op heterdaad aangehouden. Twee andere verdachte weten via het weiland achter de loods te ontsnappen.

In de loods stonden ook vier stapelbedden. Op één van die bedden treft de politie een jas van één van de gevluchte verdachten aan met daarin onder andere zijn id-bewijs, diverse telefoons en een grote hoeveelheid geld. Twee andere verdachten zijn de eigenaren van de loods. Een man van 75 en zijn vrouw van 77 jaar verhuurden de loods aan de verdachten die betrokken waren bij het drugslab.

De rechtbank vindt dat het echtpaar, door hun loods aan onbekende mannen te verhuren, een wezenlijke bijdrage leverde aan de productie van cocaïne en heroïne. Ze hebben alleen maar gedacht aan hun eigen financiële gewin, aldus de rechtbank. De verdachten hebben straffen van 6 maanden tot 27 maanden opgelegd gekregen.