Foto ter illustratie.

Gevangenisstraffen voor drugssmokkel via luchthaven Schiphol met hulp medewerkers

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor drugssmokkel via luchthaven Schiphol met behulp medewerkers.

Na informatie dat diverse medewerkers van Schiphol zich zouden bezighouden met de invoer van drugs via de luchthaven, werd in 2017 door het Cargo-Harc-team Schiphol een onderzoek gestart. Dit team is een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane.

Het ging hierbij om de invoer van cocaïne en heroïne door middel van de zogenoemde airbag methode. Daarbij worden verdovende middelen per vliegtuig vanuit het buitenland verzonden in bagage. Een medewerker van Schiphol stelt dit na aankomst op de luchthaven veilig door, al dan niet met behulp van anderen, de bagage met drugs van het beveiligd gebied van de luchthaven te brengen en verder te vervoeren.

In de rechtszaak ging het om in totaal twintig verdachten, en 11 incidenten. In de meeste gevallen ging het om de smokkel van cocaïne en heroïne vanuit Afrika. In totaal is er 88 kilo harddrugs in beslag genomen. In twee gevallen is het gebleven bij stafbare voorbereidingshandelingen voor de invoer van heroïne en cocaïne. De verdachten hebben tussen de 20 en 92 maanden cel opgelegd gekregen.