© Crime-Nieuws.nl

Gevangenisstraffen voor smokkel partijen cocaïne vanuit Amsterdam in eiwit shakes

In Engeland zijn twee Britten veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het smokkelen van cocaïne vanuit Amsterdam verstopt in eiwit shakes.

De verdachten kwamen in het vizier van de Britse politie na het hacken van Encrochat. De 35-jarige Arron C. en de 31-jarige Bertram F. verstuurden berichten over hun drugshandel via PGP’s. De politie stelde verder onderzoek in waaruit bleek dat de mannen van plan waren om een partij cocaïne uit Amsterdam te smokkelen.

In januari 2020 nam de politie een lading cocaïne in beslag die verstopt zat in eiwit shakes. De partij was verzonden in een pakketje. C. bleek de woning in Bristol, waar het pakket bezorgd zou worden, te hebben gehuurd via Airbnb. Het pakketje arriveerde nooit waarop de verdachte poolshoogte nam bij de pakketdienst. De twee mannen werden enkele dagen daarna opgepakt en vastgezet.

De politie bleek de twee al sinds juni 2020 in het vizier te hebben door belastende PGP-berichten op Encrochat toestellen. ‘Je hoeft maar een fout te maken, om gepakt te worden.’ Aldus C. tegen zijn medeverdachte in een onderschept bericht. Voor Encrochat maakten de smokkelaars gebruik van Wickr maar zijn kennelijk overgestapt omdat de PGP’s veiliger leken. Dat blijkt nu niet het geval te zijn.

Justitie heeft langdurige gevangenisstraffen geëist tegen de verdachten. De rechtbank heeft de mannen schuldig bevonden en veroordeeld. C. kreeg 9 jaar en vijf maanden opgelegd en F. moet zes jaar en zes maanden de cel in voor betrokkenheid bij de drugssmokkel.