De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor het smokkelen van vloeibare cocaïne tussen tropische vissen via Schiphol.

Op 4 september 2019 werden meerdere verdachten aangehouden in Amsterdam. De politie trof tijdens de arrestaties verdeeld over twee auto’s 41 dozen met daarin plastic zakken met levende tropische vissen. In vijf dozen zat onder de plastic zak met vissen een dubbele bodem. Hierin bleek een gelige vloeistof te zitten. Deze vloeistof is getest en bleek cocaïne te bevatten.

In een van de auto’s werden papieren aangetroffen waaruit bleek dat de zending afkomstig was van een bedrijf in Bogota, Colombia en bestemd was voor het bedrijf van een van de verdachten, een 44-jarige man. De politie hield verder nog drie andere personen aan op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

Op de plek waar de drie mannen werden aangehouden was een opslagruimte. Een van de mannen had eerder die dag geregeld dat deze plek als opslagplaats voor de dozen kon worden gebruikt. Deze opslagruimte bleek naast dozen met waterstofzuigers ook apparatuur te bevatten die kan worden gebruikt voor de extractie, kristallisatie en het drogen en versnijden van cocaïne. De vier mannen hielden elkaar gedurende de dag steeds op de hoogte en losten problemen die zich voordeden bij de inklaring van de cocaïne samen op, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

De rechtbank is van oordeel dat de mannen allemaal schuldig zijn aan het invoeren van de partij cocaïne en dat die bestemd zal zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel. De 44-jarige man kreeg de hoogste straf van 48 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Hij is schuldig bevonden aan drugssmokkel en wapenbezit. Daarnaast werd in zijn woning een grote hoeveelheid drugs aangetroffen. Het ging om MDMA pillen, 20 zakken met daarin bijna 24 kilo wiet of gruis en meerdere koffers met ruim 29 kilo wiet.

De andere verdachten in de leeftijd van 32 tot 47 jaar oud zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 30 maanden in verband met betrokkenheid bij de drugssmokkel van de vloeibare cocaïne uit Colombia.