Gewonde schietpartij hotel Vinkeveen ‘is bekende politie uit organisatie Rico de Chileen‘

De man die bij een hotel in Vinkeveen gewond raakte bij een schietpartij blijkt een bekende van politie en justitie te zijn.

Volgens bronnen van Nu.nl is het slachtoffer de 31-jarige Valengino M. die volgens het OM behoort tot de organisatie rond Rico de Chileen. Bij de schietpartij dit weekend raakten meerdere personen gewond. Eén persoon, die ook als verdachte werd gezien, is in het ziekenhuis overleden. Of de schietpartij een doelgerichte aanslag was of een uit de hand gelopen ruzie wordt momenteel onderzocht door de recherche.

De 47-jarige Richard R. alias Rico de Chileen is eerder door de rechter schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie en het witwassen van crimineel vermogen. Hiervoor is 12 jaar gevangenisstraf opgelegd, maar omdat de zaak veel tijd in beslag heeft genomen is er een jaar van afgehaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet R. als de leider van een criminele organisatie die zich bezig zou houden met witwassen, drugshandel en liquidaties. Volgens de officieren van justitie speelde Rico geruime tijd een prominente rol in de Nederlandse onderwereld. Hierbij zou hij samen met kopstukken Ridouan Taghi en maffiabaas Raffaele Imperiale samenwerken, aldus het OM.

Het vermeende kopstuk is door het OM niet vervolgd voor betrokkenheid bij liquidaties. Het draaide in deze zaak specifiek alleen om drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Justitie heeft eerder wel bekendgemaakt van plan te zijn om in een aparte strafzaak Rico de Chileen mogelijk te gaan vervolgen voor het opdracht geven tot en betrokkenheid bij liquidaties.