Profvoetballer Promes bekent steekpartij ‘vrijpostige’ neef in getapte gesprekken

Profvoetballer en Oranje-international Quincy Promes heeft de steekpartij waar hij van verdacht wordt bekend in afgetapte gesprekken.

Dat schrijft Nieuwsuur op basis van inzage in het strafdossier. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Promes ervan op 25 juli 2020 zijn neef te hebben neergestoken op een feest. Hiervoor is de voetballer aangeklaagd inzake poging doodslag en zware mishandeling.

De profvoetballer die eerder voor Ajax uitkwam heeft het geweld altijd ontkend. Nu blijkt uit getapte gesprekken dat hij zijn neef mogelijk dood wilde steken. Hij geeft ook aan te hebben gewacht tot het einde van de feest voor hij overging op zijn daad. Hieruit blijkt dat er volgens de advocaat van het slachtoffer sprake was van poging tot moord.

Tijdens een gesprek met zijn vader zegt Promes die nacht het volgende: ‘Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered.’ Vervolgens zegt zijn vader: ‘Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt.’ Daarop zegt Promes weer: ‘Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?’ Later belde hij nog met zijn tante en gaf aan dat de neergestoken neef ‘vrijpostig was’.

In een later gesprek met zijn vader die nacht zegt Promes: ‘Ja, oké, mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (…) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori nog lelijker gelopen’. Yehudi Moszkowicz, advocaat van het slachtoffer, zegt dat de getapte gesprekken niets aan de verbeelding overlaten en wil dat de aanklacht van poging doodslag naar poging moord wordt omgezet.

Waarom Promes überhaupt onder de tap van de TCI stond is niet bekendgemaakt. Er moet een zware verdenking zijn inzake drugs, wapens en/of liquidaties rond Promes of personen met wie hij contact heeft voor het OM toestemming geeft voor het tappen van gesprekken.