Gezochte Mexicaanse drugsbaas probeert Interpol om te kopen met groot bedrag

In Mexico is drugsbaas ‘El Chato’, die gezocht wordt voor uitlevering aan de Verenigde Staten, aangehouden.

Het gaat om Edgar Pineda Celis, een van de vermoedelijke leiders van Guerreros Unidos (United Warriors), een criminele groep uit Guerrero, Mexico. Hij wordt gezocht door de Amerikaanse autoriteiten voor grootschalige drugshandel en betrokkenheid en leiden van een criminele organisatie.

El Chato werd al enige tijd gezocht en vluchtte begin dit jaar naar Quintana Roo omdat de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) hem op de hielen zat. De drugsbaas wordt al sinds september 2016 actief gezocht. Al die tijd wist hij uit handen van de politie te blijven door onder te duiken en gebruik te maken van valse namen waaronder de alias Regulo Castor Romero.

Uiteindelijk werd El Chato na observaties en een uitgebreid onderzoek getraceerd naar Bacalar in Quintana Roo en aangehouden. De actie was een samenwerking tussen de Mexicaanse federale politie en agenten van Interpol. De drugsbaas werd op straat aangehouden. Na zijn aanhouding probeerde hij de agenten om te kopen en bood naar verluidt een groot bedrag aan van meerdere miljoenen. De verdachte zit nu vast in een gevangenis in Mexico-Stad in afwachting van zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten.