Jeffrey Epstein
Laatste politiefoto (mugshot) van zakenman Jeffrey Epstein, verdacht van misbruik. © Department of Justice

Ghislaine Maxwell schuldig bevonden in misbruikzaak steenrijke zakenman Jeffrey Epstein

Ghislaine Maxwell, de vermeende rechterhand van Jeffrey Epstein, is schuldig bevonden door de rechtbank in de grote misbruikzaak.

De jury heeft vijf dagen lang beraad en heeft de 60-jarige Maxwell schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten. Volgens de jury heeft ze Epstein geholpen bij het misbruiken van meisjes, onder meer door de slachtoffers te ronselen. Haar uiteindelijke gevangenisstraf wordt later bepaald. Naar verwachting zal er een jarenlange gevangenisstraf opgelegd kunnen worden. Het zou tot 70 jaar gevangenisstraf kunnen zijn.

Meerdere vrouwen hebben verklaringen afgelegd tegen Maxwell. De slachtoffers vertelden over misbruik in de jaren ’90 en ’00 in villa’s van Epstein in New York, Florida en New Mexico. Daarnaast hebben 24 getuigen verklaringen afgelegd over het leven in de huizen van de zakenman.

Volgens de slachtoffers speelde Maxwell een cruciale rol bij het mogelijk maken van het misbruik. Ze zou hun vertrouwen hebben gewonnen en overgehaald om Epstein massages te geven. Daarna ging het misbruik stap voor stap steeds verder. Maxwell zelf heeft niet gesproken in de misbruikzaak. Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis waar hij vastzat in afwachting van zijn rechtszaak.