In de rechtbank van Istanbul is momenteel een gijzeling gaande. Een Turkse marxistisch-leninistische groepering DHKP-C heeft een openbaar aanklager gegijzeld. Daarbij zouden volgens de Turkse krant Hürriyet schoten zijn gelost.

De gijzelaar is Mehmet Selim. De gijzelnemers hebben hem vastgebonden en houden hem onder schot met een pistool in zijn kantoor. De gijzelnemers eisen de arrestatie van de politieagent die de 15-jarige Berkin Elvan tijdens antiregeringsprotesten in 2013 zou hebben geraakt met een traangasgranaat en live op tv een bekentenis van de politie en vervolging van de verantwoordelijke functionarissen. Daarnaast willen ze vervolging door een ‘volksrechtbank’ en het vrijstellen van alle mensen die demonstreerden voor de omgekomen Elvan.

Als dat niet voor 16.36 uur (Nederlandse tijd) gebeurt zullen ze Selim executeren. Het gebouw is inmiddels volledig omsingeld door de politie.

Gijzeling in rechtbank Istanbul

(UPDATE) 

 De Turkse politie heeft een einde gemaakt aan de gijzeling in de rechtbank. De gegijzelde Mehmet Selim Kiraz zou daarbij zwaargewond zijn geraakt en is later in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. Het is niet bekend of hij door kogels van de politie of van de gijzelnemers om het leven is gekomen. De twee gijzelnemers zijn gedood.