© Instagram

Gijzelnemer Apple Store Amsterdam ‘is bekende politie die regelmatig verward gedrag vertoonde’

De man die een groep gijzelde in de Apple Store in Amsterdam, is de 27-jarige Abdel Rahman A..

Dat schrijft Het Parool. De man zou eerder in aanraking zijn geweest met justitie en had een voorgeschiedenis in de hulpverlening in verband met onder meer verward gedrag. Zijn laatste veroordeling was in mei vorig jaar voor het belagen van zijn ex-vriendin. Hij zou haar volgens de krant onder meer suggestieve en vernederende afbeeldingen hebben gestuurd. A. werd schuldig bevonden en kreeg 60 uur taakstraf, een maand voorwaardelijke celstraf en een contactverbod opgelegd. De politie wil geen verdere details geven of bevestigen omtrent de identiteit van de gijzelnemer.

Op dinsdagavond kwam er bij de hulpdiensten melding binnen van een overval op het Leidseplein. Ter plaatse bleek het te gaan om een gijzeling in de Apple Store. Toen de politie arriveerde opende de dader vrijwel direct het vuur en schoot op de agenten. Er raakte niemand gewond. De man hield binnen mensen gegijzeld en eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta.

Na enkele uren vroeg de gijzelnemer om water en kreeg dit geleverd met een bomrobot. Het slachtoffer zag kans om te ontsnappen en rende weg. De gijzelnemer rende achter hem aan en werd op dat moment door een auto van de Dienst Speciale Interventies (DSI) aangereden. Hiervan zijn beelden (klik hier) gemaakt. De 27-jarige Amsterdammer ligt zwaargewond in het ziekenhuis.