Golf van explosies schudt Amsterdam, politiechef benadrukt urgentie van samenwerking

De politie-eenheid Amsterdam heeft de afgelopen week maar liefst elf keer moeten reageren op explosies, wat een aanzienlijke impact heeft op het veiligheidsgevoel van de bewoners.

Politiechef Frank Paauw uit zijn bezorgdheid over de ernst van deze problematiek, de aanpak ervan en de samenwerking met overheidsinstanties.

De aanwezigheid van zwaar illegaal vuurwerk, brandbare jerrycans en zelfgemaakte explosieven in de openbare ruimte, waar mensen dagelijks werken en leven, creëert levensgevaarlijke situaties. “Dit moet stoppen,” benadrukte Frank Paauw. De politie hanteert een aanpak die gericht is op opsporing en nauwe samenwerking met andere politie-eenheden en overheidsorganisaties. Deze samenwerking beperkt zich niet tot nationale grenzen, omdat de onderliggende conflicten en persoonlijke vetes dat vaak ook niet doen.

Hoewel de sluiting van panden door burgemeesters de acute dreiging vaak wegneemt, gaat het politiewerk door. Rechercheteams zetten alles op alles om de verantwoordelijken te identificeren: de uitvoerders, opdrachtgevers en slachtoffers. Het ontrafelen van onderliggende verbanden vergt aanzienlijke expertise, tijd en inspanning op alle fronten van politiewerk.

De snelle reactie van de politie ter plaatse heeft in sommige gevallen al tot aanhoudingen op heterdaad geleid, zoals bij de explosies afgelopen zaterdagochtend en woensdagmiddag. In het laatste onderzoek heeft de recherche vandaag een tweede verdachte gearresteerd. Hoofdcommissaris Frank Paauw benadrukte echter dat het onderzoek onverminderd doorgaat, en er worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Politiechef Paauw roept alle inwoners van de politie-eenheid Amsterdam op om informatie te delen en verdachte situaties direct te melden. De gevaren die deze praktijken met zich meebrengen voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers en hulpverleners zijn vanzelfsprekend groot. Om de daders op te sporen, is de betrokkenheid van alle burgers cruciaal, omdat zij de straten, buurten en bewoners het beste kennen. Informatie delen met de politie is daarom van essentieel belang, zelfs als er iets ongebruikelijks in het straatbeeld wordt opgemerkt. Paauw dringt erop aan dat de stilte doorbroken wordt, aangezien informatie delen met de politie van levensbelang is.