© Politie

Groot wapenarsenaal Alphen gelinkt aan liquidatie Peter R. de Vries en liquidatiepoging ’tattookiller’

De grote wapenvondst in Alphen aan den Rijn is volgens justitie gelinkt aan de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries en poging tot liquidatie op Cor P., bekend als één van de ’tattookillers’.

In de zaak zitten inmiddels zeven mannen vast waarvan vijf ervan verdacht worden te hebben gefungeerd als aanstuurder of uitvoerder van zware criminaliteit. Het gaat volgens een woordvoerder van het OM om verdachten van Nederlandse, Dominicaanse en Poolse origine. Dat bleek vandaag tijdens een inleidende zitting in Zwolle.

De twee verdachten van Poolse komaf zijn een 29-jarige en 45-jarige man geboren in Hrubieszów. Zij verbleven in een woning in Den Haag die in oktober 2021 doorzocht werd. Daar verbleef toen ook de 27-jarige Poolse man, Krystian M., die inmiddels wordt verdacht van het aansturen van de uitvoerders van de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Deze verdachte staat in een andere zaak terecht, namelijk 26Hendon.

De twee Poolse mannen worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot, dan wel strafbare voorbereiding van wederrechtelijke vrijheidsberoving, moord, het met voorbedachte raad opzettelijk toedienen van (zwaar) lichamelijk letsel, opzettelijke brandstichting en het bezit van vuurwapen(s). De 29-jarige Poolse verdachte wordt daarnaast verdacht van het binnenbrengen in Nederland van een wapen dat je zou kunnen omschrijven als een scherpschuttersgeweer.

Na de doorzoeking in Den Haag werd het onderzoek voortgezet wat leidde tot een doorzoeking op 24 maart 2022 in een berging in Alphen aan den Rijn. De politie trof een. groot wapenarsenaal aan. Er lagen 22 handvuurwapens, 22 automatische wapens en vier anti tankwapens (bazooka’s). De huurder van het pand, een 29-jarige man geboren in Deventer, en een 45-jarige Alphenaar die nabij woonde zijn later in verband met deze stashlocatie aangehouden.

Op 14 juni 2022 is vervolgens in Amersfoort een 22-jarige man geboren in Tiel aangehouden. Hij wordt verdacht van het medeplegen of voorbereiden van de poging tot liquidatie op de 39-jarige Cor P., op 4 januari 2022. P. raakte zwaargewond maar overleefde de aanslag. De 22-jarige man wordt daarnaast verdacht van verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Zijn medeverdachte, een 21-jarige man geboren in de Dominicaanse Republiek is diezelfde dag, 14 juni 2022, in Antwerpen (België) aangehouden.

In Amersfoort is tenslotte ook een 18-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht hand- en spandiensten voor de criminele organisatie te hebben uitgevoerd. Tijdens de doorzoeking werd op 14 juni 2022 in zijn woning onder meer een automatisch vuurwapen aangetroffen. De rechtbank heeft bepaald dat vijf verdachten vast blijven zitten.