© Instagram

Man in Den Haag gepakt na poging aanschaf meerdere Glock vuurwapens via Telegram

De politie heeft een Amsterdammer aangehouden die via Telegram meerdere Glock vuurwapens probeerde te kopen.

De Haagse recherche kreeg een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst dat in een Telegram-groep een persoon druk op zoek was naar vuurwapens. De politie besloot zich in de groep voor te doen als verkopers. Er werd wat gechat en een deal gemaakt voor de koop van vijf Glock vuurwapens voor een bedrag van 8500 euro. Vervolgens werd een afspraak gemaakt in Den Haag.

De koper, een 35-jarige Amsterdammer, kwam die dag ter plaatse en was volgens het OM onder de indruk van de handelswaar. ‘Als dit lukt, wil ik er nog wel twintig afnemen’, zo zei hij. Uit onderzoek bleek dat de wapens waarschijnlijk bestemd waren voor het drugsmilieu. Na overhandiging van het geld werd de man direct aangehouden en vastgezet voor een poging om vuurwapens aan te schaffen.

Zijn bijrijder, een 34-jarige Amsterdammer, zat volgens de politie duidelijk in het complot en is ook aangehouden. Uit de in beslag genomen telefoons bleek dat hij van alle plannen van de 35-jarige man op de hoogte was en vrolijk meedeed. De officier van justitie eiste tegen hem twaalf maanden cel (waarvan vier maanden voorwaardelijk). Tegen de andere man is 18 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.