Grootschalig DNA-onderzoek omgeving Schiedam en Vlaardingen inzake ernstig zedenzaak

De politie gaat in verband met een ernstig zedenzaak uit 2010 een grootschalig DNA-onderzoek houden in de omgeving van Schiedam en Vlaardingen.

Het gaat om zedendelicten met slachtoffers van destijds 13, 15 en bijna 16 jaar oud. Twee van hen werden onder bedreiging van een mes seksueel misbruikt. Een derde kon ontsnappen. Vanaf maandag 14 november start het coldcaseteam van de politie-eenheid Rotterdam met vrijwillige DNA-afnames, in de hoop om zo de identiteit van de dader alsnog te achterhalen.

Rechercheurs hebben de afgelopen maanden alle tips bestudeerd. Aan de hand van een aantal objectieve criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem, zijn een tiental mannen geselecteerd. Vanaf komende maandag zullen de eerste veertig mannen van deze lijst benaderd worden met de vraag of ze vrijwillig hun DNA af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht, en de mannen die benaderd worden zijn ook geen verdachte. Het afgenomen DNA wordt na dit onderzoek vernietigd en niet opgenomen in een databank. DNA-deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) gaan het afgenomen DNA een-op-een vergelijken met het DNA dat de dader in 2010 achterliet.