Grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in omgebouwde paardenmanege

De politie heeft in het Drentse Nijeveen de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland opgerold.

Agenten troffen in een omgebouwde paardenmanege de cocaïnewasserij aan. In het drugslab werd cocaïne gehaald uit bijvoorbeeld kledingstukken. Bij de actie heeft de politie meerdere verdachten aangehouden. In totaal zitten nu zeventien personen vast in verband met de cocaïnewasserij.

In een cocaïnewasserij wordt geen cocaïne geproduceerd, maar wordt de drug wel uit bijvoorbeeld kleding gehaald en bewerkt voor de verkoop. Naast tienduizenden liters aan chemicaliën, trof de politie afgelopen vrijdag ook zo’n 100 kilo cocaïnebase aan, een rookbare vorm van cocaïne.

André van Rijn, hoofdinspecteur van LFO: ‘Het betreft hier het grootste cocaïnelaboratorium (wasserij) dat ooit in Nederland is aangetroffen. Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200kg cocaïne per dag. Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden).’ Aldus André van Rijn, hoofdinspecteur LFO.

De politie viel dezelfde dag ook panden binnen in Elshout en in Apeldoorn. Van de zeventien verdachten hebben er drie de Nederlandse nationaliteit. Dertien personen zijn afkomstig uit Colombia en één verdachte heeft de Turkse nationaliteit. Ze worden verdacht van de productie van drugs en zullen morgen en overmorgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek loopt nog en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.