‘Grootste internetoplichter ooit in de geschiedenis’ die maandelijks tonnen euro’s buitmaakte aangehouden

De Spaanse politie heeft de ‘grootste internetoplichter in de geschiedenis van Spanje’ aangehouden. De man verdiende tonnen euro’s per maand.

Volgens de Guardia Civil gaat het om de 23-jarige J.A.F. die met zijn oplichtingspraktijken grote bedragen heeft buitgemaakt. Naar verluidt maakte hij soms meer dan 300.000 euro per maand buit. Het geld werd gestolen via zeer professioneel nagemaakte websites van online winkels.

De websites gingen vaak enkele dagen in de lucht en door middel van advertenties en aanbiedingen werden veel slachtoffers gelokt. De verdachte had minstens dertig vrschillende websites in de lucht ten tijde van de aanhouding.

Niet alleen via websites werden mensen opgelicht maar een aantal slachtoffers werden ook overgehaald om een app te installeren om hun bestelling te volgen. De app kon in feite alle activiteiten op de telefoon volgen en doorsturen. Zo kreeg de oplichter ook nog codes in handen voor inernetbankieren en maakte op deze wijze grote bedragen buit van rekeningen.

De verdachte werd uiteindelijk na een uitgebreid onderzoek aangehouden in een hotel in Madrid. De politie trof bij doorzoeking meer dan vijftig smartphones en ruim honderd prepaidsimkaarten aan. Naast hoofdverdachte J.A.F. zijn nog een aantal medeverdachten aangehouden, zoals onder meer een computerprogrammeur die websites bouwde.