Grootste marktplaats ter wereld op darkweb opgerold door Duitse politie

De Duitse politie heeft een populaire drugs marktplaats op het darkweb opgerold. Het zou gaan om de grootste marktplaats ter wereld.

Het gaat om het forum DarkMarket waar bijna een half miljoen gebruikers en ruim 2400 verkopers actief waren. Op de website werd gehandeld in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en software om bijvoorbeeld mee te hacken. Uit onderzoek van de Duitse politie blijkt dat er voor zeker 140 miljoen euro is uitgegeven bij transacties op het platform. De betalingen werden gedaan met cryptovaluta zoals bitcoin en monero.

De vermoedelijke eigenaar van DarkMarkt is aangehouden in de buurt van de grens tussen Duitsland en Denemarken. Het gaat om een 34-jarige Australiër. Bij de grote actie nam de politie twintig servers in Oekraïne en Moldavië in beslag. De Duitse justitie wil de gegevens op die servers gebruiken om beheerders, kopers en verkopers op te sporen en uiteindelijk voor de rechter te brengen.

De Duitse recherche kwam de grootste marktplaats ter wereld op het spoor tijdens het onderzoek naar de NAVO cyberbunker. In de ondergrondse bunker werden destijds meer dan vierhonderd servers ontdekt, die werden gebruikt voor communicatie via het darkweb. Het complex werd gerund door een 60-jarige Nederlander. DarkMarket draaide enige tijd op de servers in de NAVO bunker.