Invallen en zeventien aanhoudingen in onderzoek wapenhandelaar ‘Luciano Pavarotti’

De politie heeft in een groot onderzoek naar wapenhandel, invallen verricht en zeventien personen aangehouden.

De zaak kwam in januari 2020 aan het rollen na informatie uit een vuurwapenhandel onderzoek bij de politie Noord Nederland, een aanhouding van een verdachte met een vuurwapen in Amsterdam en een aanhouding van twee verdachten in Lelystad voor het bezitten van verdovende middelen. Op in beslag genomen telefoons werden onder andere chatberichten aangetroffen over de aanschaf van vuurwapens en munitie. Aanleiding voor de recherche om een groot onderzoek op te starten, aldus een woordvoerder van de politie.

Verder onderzoek leidde in mei 2020 naar een 35-jarige man uit Amersfoort met de bijnaam Luciano Pavarotti. Om deze vermoedelijke wapenhandelaar te kunnen pakken, zette de politie specialisten op het gebied van chatverkeer in en een pseudokoper(s). De nepkoper kocht munitie en een machinegeweer van de wapenhandelaar. Toen de politie genoeg bewijs in handen had werd de verdachte aangehouden en is zijn woning doorzocht. Bij de doorzoeking heeft de politie een groot geldbedrag, een vuurwapen en een grote hoeveelheid munitie aangetroffen. Daarnaast werden er telefoons in beslag genomen en onderzocht door experts van de digitale recherche. Dit leverde vijf nieuwe verdachten op.

Eén van die verdachten is een man uit Oss. Hij bleek samen met de man uit Amersfoort op grote schaal alarmpistolen uit het buitenland in te voeren. Door de Ossenaar werden de alarmpistolen omgebouwd tot echte vuurwapens. Bij een inval in de woning van deze man werden ook allerlei wapens, munitie en ombouw materiaal aangetroffen.

Ook twee mannen uit Lelystad kochten volgens de politie vuurwapens van de man uit Amersfoort. De gekochte vuurwapens werden vervolgens via WhatsApp te koop aangeboden aan diverse ‘klanten’ in Lelystad en Almere. De afgelopen maanden zijn in verband hiermee doorzoekingen verricht op vijf locaties in Lelystad en Almere. Bij deze doorzoekingen werden twee vuurwapens, munitie en verdovende middelen aangetroffen. Bij een derde man uit Lelystad werden nog eens twee vuurwapens en een automatisch vuurwapen aangetroffen.

De politie heeft sinds begin maart van 2020 met een team van zo’n tien man van de Dienst Regionale Recherche (DRR) intensief aan de zaken gewerkt. In het team zaten niet alleen rechercheurs, maar ook digitale experts, pseudokopers, een AT (arrestatieteam) en observatieteam. Er werd intern intensief samengewerkt met onder andere de DRIO (Dienst Regionale Informatie Organisatie) en verschillende politie-eenheden in het land. De politie hield uiteindelijk zeventien personen aan voor wapenhandel en/of het aanschaffen van wapens.