© Crime-Nieuws.nl

Grootste Nederlandse gebruiker van darkweb marktplaats Genesis Market aangehouden

In het cybercrime ‘Cookiemonster’ onderzoek is de grootste Nederlandse gebruiker van darkweb Genesis Market aangehouden.

Een 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont, is aangehouden voor grootschalige illegale handel op de Genesis Market. De man stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam in het onderzoek naar de Genesis Market.

De Genesis Market was een online marktplaats waar miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints werden verkocht. Daarmee konden cybercriminelen iemands online leven aannemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.

De man werd op 18 juli aangehouden in Barendrecht. Hij wordt ervan verdacht dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de Genesis Market en daardoor de grootste Nederlandse gebruiker van de markt is en mogelijk zelfs tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoort.

De man wordt ook verdacht van het hacken van meerdere websites en het stelen van persoonlijke gegevens van hun gebruikers. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van geld.

De man is maandag 24 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten.

Het onderzoek naar de Genesis Market is nog altijd in volle gang. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.