© Politie

Grote drugsmarktplaats dark web Hansa Market overgenomen en opgerold door politie

De politie en Openbaar Ministerie (OM) hebben in samenwerking met de FBI een grote marktplaats op het dark web offline gehaald. Het gaat om Hansa Market die in juni werd overgenomen en gerund door de Nederlandse politie en justitie.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met politie en justitie in Duitsland, Litouwen, Verenigde Staten en Europol. In juni kreeg de Nederlandse politie het beheer van de marktplaats in handen na de arrestatie van twee beheerders in Duitsland. Het gaat om mannen van 30 en 31 jaar uit Siegen in de deelstaat Noordijn-Westfalen.

De ondergrondse marktplaats bleek te worden gehost op servers in Litouwen. Onmiddellijk na de aanhouding van de beheerders zijn deze servers en bijbehorende infrastructuur in beslag genomen. Vervolgens is een exacte kopie van de marktplaats overgezet op Nederlandse servers.

Sindsdien runde de politie Hansa Market en verzamelde zodoende een schat aan informatie over kopers en verkopers. In Krimpen aan den IJssel is één van de topverkopers op Hansa Market aangehouden. Daarbij is beslag gelegd op meer dan 1000 bitcoins met een totale waarde van om en nabij de 2 miljoen euro. De bitcoins zijn overgeboekt naar een rekening van het OM.

De politie heeft tienduizenden onversleutelde berichten tussen verkopers en kopers onderschept. Zo’n 10.000 buitenlandse adressen van kopers op Hansa Market zijn doorgegeven aan Europol. Meer dan 500 Nederlandse afleveradressen zijn gemeld bij post- en koeriersbedrijven met de bedoeling de leveringen tegen te houden.