© crime-nieuws.nl

Grote stijging appende bestuurders in verkeer, bijna 180.000 boetes opgelegd

Grote stijging in aantal bekeuringen voor gebruik mobiele telefoon in het verkeer. De politie deelde bijna 180.000 boetes hiervoor uit.

Het aantal bekeuringen voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is in Nederland fors gestegen. Vorig jaar werden maar liefst 179.295 verkeersdeelnemers betrapt, bijna 40.000 meer dan in het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van de politie.

Volgens Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de politie, is afleiding in het verkeer een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Het maakt daarbij niet uit of je een auto bestuurt of op de fiets zit. Het is verboden om tijdens het rijden een telefoon vast te houden omdat het apparaat je afleidt en je mogelijk gaat slingeren.

Om het aantal overtredingen terug te dringen, roept de politie op om altijd MONO te rijden. Dat betekent dat je de telefoon niet in de hand neemt tijdens het rijden, ongeacht waarvoor. Het gebruik van een telefoon in het verkeer kan niet alleen jezelf, maar ook andere mensenlevens in gevaar brengen.

De stijging van het aantal bekeuringen komt grotendeels door de inzet van de MONOcam. Deze camera kan vanaf een viaduct geautomatiseerd bestuurders bekeuren voor niet handsfree bellen. Daarnaast controleert de politie ook op andere manieren, zoals de inzet van onopvallende touringcars. Hierbij wordt gekeken naar zowel auto’s als cabines van vrachtwagens.

In alle categorieën is er sprake van een toename van het aantal uitgeschreven bekeuringen voor bestuurders. Paul Broer benadrukt dat de werkelijke aantallen overtredingen nog hoger liggen omdat ook Boa’s voor dit feit mogen bekeuren.

De politie blijft controleren op het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Het advies blijft om altijd MONO te rijden, omdat dit niet alleen een boete kan voorkomen, maar ook veiliger is voor alle weggebruikers.