© Landelijk Parket

‘Haagse crimineel Piet S. had zeer nauwe contacten in top motorclub Satudarah’

De Haagse crimineel Piet S. zou volgens tips bij de politie zeer nauwe contacten onderhouden met de top van motorclub Satudarah.

Volgens De Telegraaf zijn er anonieme berichten binnengekomen bij de criminele inlichtingendienst van de politie. Daaruit zou blijken dat S. gelinkt werd aan de motorclub. De organisatie van de Haagse crimineel zou bescherming krijgen van de leden van Satudarah in ruil voor cocaïne en geld.

In Spanje werd tijdens het onderzoek naar de organisatie rond S. een ontmoeting met leden van Satudarah en de verdachte geobserveerd door de politie. Afgelopen september werd het onderzoek afgerond en heeft de politie in Spanje en Nederland zestien verdachten aangehouden. De opgepakte personen worden verdacht van witwassen en grootschalige drugshandel. Veel bewijs is bij de politie in handen gekomen door gekraakte PGP-berichten van Encrochat.

Het onderzoek ‘Taxus’ werd in 2016 gestart nadat er meerdere tips bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie binnenkwamen. Volgens de anonieme melders zou S. zeer grote hoeveelheden cocaïne naar Europa smokkelen. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachte die geen inkomen heeft veel reisde naar Spanje, Zuid-Amerika en Dubai. In maart gaat de behandeling van de rechtszaak tegen Piet S. van start.