Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Half miljoen cash gepakt en cel geëist tegen ‘geldkoerier criminele organisaties’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist en een half miljoen in beslag genomen van een vrachtwagenchauffeur die als geldkoerier zou hebben gewerkt.

Het OM verdenkt de 45-jarige man van witwassen in de periode 1 januari 2016 tot en met 15 december 2016. Volgens de officier zou de man een belangrijke rol hebben gespeeld voor een of meer criminele organisaties. Hij vervoerde contant geld en zou in totaal negen transporten hebben uitgevoerd. Twee van deze transporten zijn onderzocht en hierbij werd 478.000 euro in beslag genomen.

Naar aanleiding van informatie van de Britse autoriteiten startte de FIOD in februari 2016 een onderzoek. De verdachte zou vanuit Engeland naar het vaste land van Europa met een vrachtwagen geld vervoeren. Het zou gaan om betaling voor illegale sigaretten. Het observatieteam van de FIOD zag dat de verdachte een pakket overdroeg aan de bestuurder van een transportbus. In de bus lag een pakket met daarin 191.290 euro.

In december 2016 werd opnieuw informatie uit Engeland ontvangen over een nieuw transport naar Nederland. De verdachte werd aangehouden en zijn vrachtwagen werd doorzocht. Bij de doorzoeking van de vrachtwagen werd een geldbedrag aangetroffen van 287.000 euro. Tijdens de verhoren heeft de verdachte bekennende verklaringen afgelegd. Daaruit bleek dat hij negen geldtransporten heeft gedaan voor meerdere criminele organisaties.

De officier van justitie heeft in de rechtbank een forse gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen de verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.