Het HARC team Rotterdam heeft in 2013 ruim 10.000 kilogram drugs onderschept. Het grootste deel, zo’n 9.800 kilo, bestond uit cocaïne afkomstig uit Zuid-Amerika.

Van het totaal aantal vangsten, 113, bestond bijna de helft uit zogenoemde rip-off partijen (47). Dat zijn meestal pakketten cocaïne die in sporttassen bij een reguliere lading gestopt worden. In 2012 waren dat er nog 29.

De grootste onderschepte ladingen bestonden uit een meer “traditionele” vorm van drugssmokkel. De twee grootste vangsten waren partijen die verstopt zaten onder bananen. De eerste was een vangst van 1000 kilogram die in Vlissingen belandde. De bananen waaronder de cocaïne zat verstopt werden naar Weesp vervoerd, en daar werden vier mannen aangehouden die de drugs kwamen ophalen.

Ruim 1100 kilogram arriveerde eveneens verstopt onder bananen in november. Deze container werd doorvervoerd naar een loods in de Keilestraat in Rotterdam. In het onderzoek werden eveneens vier mannen aangehouden, de laatste eind november. In februari staan de vier voor het eerst pro forma voor de Rotterdamse rechtbank.

Een zeer bijzondere onderschepping was die waarbij op volle zee honderden kilo’s cocaïne van een schip overboord werden gezet. Op volle zee werden in samenwerking met de Nationale Politie, de Marine en de Kustwacht vijf mannen aangehouden die met snelle boten de overboord gegooide drugs kwamen ophalen. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke actie werd gedaan.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl