wiet crime nieuws

Hennepbende voor de rechter die als een geoliede machine wietkwekerijen bouwde en exploiteerde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft cel- en werkstraffen geëist tegen een hennepbende voor grootschalige hennepteelt en handel in wiet.

Het gaat om een bende die volgens justitie actief was in het Nieuwstraatkwartier in Almelo. In totaal stonden deze en vorige week elf verdachten terecht. Tegen hen zijn celstraffen geëist variërend van enkele maanden tot zeven jaar, afhankelijk van hun rol in de organisatie. Tegen twee van hen zijn behalve gevangenisstraffen ook werkstraffen geëist van 180 en 240 uur. Nagenoeg alle opgepakte personen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, voorbereidingen voor hennepteelt, het exploiteren van één of meerdere wietkwekerijen en de diefstal van stroom.

Tijdens de zittingen kwam volgens justitie het beeld naar voren van een netwerk dat ‘uitermate geraffineerd’ te werk ging. De verdachten hadden ieder een eigen rol. Zo waren er ‘katvangers’ op wiens naam de organisatie locaties huurde – vaak mensen met financiële problemen. Er waren mensen die de kwekerijen bouwden, waaronder ook een elektricien, en er waren beheerders/verzorgers die verantwoordelijk waren voor de plantjes.

Uit verklaringen over de werkwijze, blijkt dat het opbouwen en inrichten van de plantages verliep als een goed geoliede machine: ‘De goederen werden bij wijze van pakketbezorging afgeleverd, inclusief een mannetje in koerierskleding en een machientje waarop je moest tekenen bij ontvangst.’ Twee (ontslagen) politieagenten zouden de hennepbende van informatie uit de politiesystemen hebben voorzien. Ook deze ex-agenten moeten zich voor de rechter verantwoorden.

Tegen een 40-jarige man uit Almelo is de hoogste celstraf, 7 jaar, geëist. Hij is in de ogen van het OM de spil van de organisatie. De officier van justitie zei: ‘Hij financierde, coördineerde, organiseerde, adviseerde en werd geraadpleegd bij problemen. Zijn schuur was opslagplek voor goederen die nodig zijn bij de hennepteelt. Zijn bus werd door anderen gebruikt bij de hennepteelt.’

Deze hoofdverdachte zou ook de loop van een doorgeladen wapen in de mond van een van de katvangers hebben gehouden, toen die transformatoren zou hebben gestolen. Op een later moment zou hij volgens de officier van justitie bij diezelfde katvanger een stiletto door de hand hebben gestoken. Na langdurig onderzoek kwam de politie uiteindelijk in september 2018 in acte en heeft invallen verricht op verschillende locaties en verdachten aangehouden. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.