Heterdaadje cocaïnedeal leidt tot veroordeling voor Arnhemmer inzake drugs en wapens

Een 49-jarige man uit Arnhem is veroordeeld voor drugshandel en -bezit, evenals het bezit van vuurwapens, munitie en stroomstootwapens. Hij heeft een celstraf van 12 maanden opgelegd gekregen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De man pleegde tussen 1 april 2023 en 2 mei 2023 vier strafbare feiten. Ten eerste hield hij zich bezig met de handel in harddrugs. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan het bezitten van verschillende wapens en bijbehorende munitie, evenals het bezit van softdrugs. Dit alles kwam aan het licht nadat de politie de man op 2 mei 2023 op heterdaad betrapte tijdens een cocaïnedeal. In de in beslag genomen telefoon van de man werden relevante dealergesprekken gevonden die betrekking hadden op de tenlastegelegde periode. Bij een huiszoeking trof de politie een hoeveelheid harddrugs aan, evenals weegschalen en verpakkingsmateriaal.

De rechtbank benadrukt dat drugshandel diverse maatschappelijk ongewenste effecten met zich meebrengt en de volksgezondheid kan schaden, met name bij frequent gebruik van harddrugs. De man wordt kwalijk genomen dat hij geen rekening houdt met deze aspecten en alleen uit lijkt te zijn op financieel gewin. Hierdoor draagt hij bij aan het in stand houden van het criminele drugscircuit. Het bezit van wapens en munitie brengt ook aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee.

Voor het voorwaardelijke deel van de straf geldt een proeftijd van 2 jaar, waarbij bijzondere voorwaarden zijn opgelegd. De man moet zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen voor zijn drugsverslaving. Daarnaast moet hij zich inspannen om zinvolle dagbesteding te vinden en meewerken aan alcohol- en drugscontroles.

Bovendien moet de man nog straffen uitzitten die eerder waren opgelegd, namelijk een celstraf van 2 weken en een gevangenisstraf van 15 dagen. Hij zal deze straffen alsnog moeten ondergaan.