Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Hoge celstraffen tot 17 jaar opgelegd voor bestormen Braziliaanse overheidsgebouwen

Een rechtbank in Brazilië heeft drie aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro veroordeeld tot celstraffen van 14 tot 17 jaar voor het bestormen van overheidsgebouwen in de hoofdstad Brasilia. De mannen werden veroordeeld voor misdrijven als poging tot staatsgreep, gewapende criminele activiteiten en het beschadigen van historische gebouwen.

De bestorming vond plaats op 8 januari 2023, een week nadat de linkse president Luiz Inácio Lula da Silva de macht had overgenomen van de rechtse Bolsonaro. Aanhangers van Bolsonaro, die de verkiezingsnederlaag van hun leider niet konden accepteren, bestormden het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het hooggerechtshof. Ze wierpen veiligheidsbarricades omver, klommen op daken, gooiden ruiten in en drongen alle drie de gebouwen binnen.

De veroordeelden, die geen namen zijn vrijgegeven, waren onder meer betrokken bij de bestorming van het parlementsgebouw. Ze gooiden stenen en flessen naar de politie en probeerden de deuren van het gebouw in te breken. Een van hen werd gefilmd terwijl hij een pistool trok op een politieagent.

De veroordelingen zijn een belangrijke stap in het proces om de democratie in Brazilië te beschermen. De bestorming van de overheidsgebouwen was een poging om de verkiezingsnederlaag van Bolsonaro ongedaan te maken en een staatsgreep te plegen. De veroordelingen tonen aan dat de Braziliaanse rechtstaat niet zal toegeven aan geweld en intimidatie.