© Crime-Nieuws.nl

Hoger beroep moord Andy de Heus uitgesteld vanwege mogelijke betrokkenheid tweede persoon

Het hoger beroep in de zaak rond de moord op Andy de Heus is uitgesteld vanwege aanwijzingen van betrokkenheid van een tweede persoon.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft namelijk om uitstel gevraagd omdat nader onderzoek is aangekondigd in de zaak van de moord of doodslag op Andy de Heus. Hij werd op 18 december 2012 om het leven gebracht in Stevensweert.

In deze zaak is op 25 juni 2020 de verdachte door de rechtbank in Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 jaar voor onder meer doodslag. Het OM had een levenslange gevangenisstraf geëist voor moord en ging in hoger beroep.

Het nader onderzoek volgt na aanwijzingen dat er nog iemand anders betrokken is bij de moord of doodslag in deze zaak en eventuele bijkomende misdrijven, aldus een woordvoerder van justitie.

De destijds 52-jarige heeft verklaard dat hij niet van plan was om Andy de Heus te doden. Volgens de man kreeg hij een waas voor zijn ogen tijdens een ruzie met De Heus over wietkwekerijen. Hoewel er aanwijzingen zijn voor planmatig handelen van de verdachte, heeft de verdachte voor al deze aanwijzingen een uitleg gegeven die niet onaannemelijk is, meldde de rechtbank. Daarnaast kan een zeer belastende getuigenverklaring niet voor het bewijs van voorbedachte raad worden gebruikt, omdat deze teveel onzekerheden bevat. Om deze reden is de rechtbank van oordeel dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om te kunnen spreken van voorbedachte raad.

De officier van justitie had levenslang geëist tegen de verdachte. Daar is de rechtbank niet in meegegaan. De man heeft uiteindelijk de maximale straf voor doodslag, 15 jaar, plus 2 jaar voor het begraven van het lichaam van Andy de Heus, opgelegd gekregen.