© crime-nieuws.nl

Tot 19 jaar cel voor broers en ‘Het Meisje’ voor drugshandel en liquidatiepogingen drugsoorlog Zwolle

Twee broers en een vrouw die bekendstaat als ‘Het Meisje’ zijn veroordeeld voor hun rol in drugshandel en een drugsoorlog in Zwolle.

Twee broers die aan het hoofd stonden van het Zwolse drugsnetwerk Ali 24/7 zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot celstraffen van 19 en 13 jaar. Zij gaven leiding aan grootschalige drugshandel. In een drugsoorlog pleegden zij liquidatiepogingen, beraamden moorden en gebruikten ze grof geweld. Een 27-jarige vrouw die bekendstaat als ‘Het Meisje’ en haar 31-jarige broer zijn ook veroordeeld voor hun aandeel in de drugshandel en het gebruikte geweld. Zij krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar, hij een celstraf van 30 maanden.

De broers handelden volgens de rechtbank op grote schaal in drugs als cocaïne, xtc en 3-mmc. Hun conflicten in de drugswereld losten zij met geweld op. De werkwijze van de broers leidde tot twee pogingen tot liquidatie, waarvan de eerste was op 9 april 2016 op de Wijheseweg in Zwolle. Daarbij werden twee andere broers in hun auto beschoten door de 27-jarige man die in een andere auto voorbij reed met een onbekende mededader. De slachtoffers raakten zwaargewond maar overleefden de moordaanalag. De rechtbank spreekt de 28-jarige broer vrij van betrokkenheid bij deze liquidatiepoging. Er zijn genoeg aanwijzingen dat hij hiermee te maken had, maar hard bewijs ontbreekt.

Bij een andere liquidatiepoging in de Zwolse woonwijk Holtenbroek, op 26 oktober 2019, vielen ook geen dodelijke slachtoffers. De broers probeerden twee mannen in een auto dood te schieten, maar omdat het wapen blokkeerde bleef dat bij een poging moord. In dezelfde maand zouden de broers plannen hebben gehad voor nog een liquidatie. Hierbij werd het moordwapen en een peilbaken geregeld. De twee probeerden verder iemand over te halen om de liquidatie uit te voeren. In juni 2019 werd een ander slachtoffer betoofd door de verdachten. Deze man werd meegenomen, zwaar mishandeld en stond doodsangsten uit toen zij hem bedreigden met een pistool. Ze vernederden het slachtoffer door hem naakt onder de douche te zetten en dat te filmen.

De twee broers gaven samen met de 27-jarige ‘Het Meisje’ volgens de rechtbank leiding aan een omvangrijk drugsnetwerk in Zwolle en omgeving. De broers kochten de drugs in, bepaalden de verkoopprijzen, beheerden de financiën, benaderden bezorgers en regelden vervoer voor hen. Zo bedienden zij een zeer groot aantal afnemers. ‘Het Meisje’ beheerde de dealtelefoon, waarmee zij de bezorgers aanstuurde en alle voorraad regelde. Soms bezorgde ze ook zelf drugs. Nadat de broers werden aangehouden heeft de vrouw de drugshandel rond drugsnetwerk Ali 24/7 voortgezet.

De vrouw is daarnaast veroordeeld voor het samen met anderen in brand steken van een Renault Clio op 26 oktober 2019. Deze auto werd gebruikt bij de mislukte liquidatie in Holtenbroek en even daarna brandend aangetroffen op een andere plek in Zwolle. Verder was ‘Het Meisje’ betrokken bij de mishandeling in juni 2019 omdat zij haar woning beschikbaar stelde voor het geweld. Haar 31-jarige broer was ook bij die mishandeling van de man betrokken. Hij reed het slachtoffer naar de woning van de vrouw en hielp bij de diefstal. Verder was hij als dealer actief in het Ali 24/7 netwerk.

De broers zijn conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM) veroordeeld tot 19 en 13 jaar gevangenisstraf. ‘Het Meisje’ en haar broer hebben respectievelijk 6 jaar en 30 maanden cel opgelegd gekregen.