Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Hoger beroep topcrimineel (Heinekenontvoerder) Willem Holleeder van start

Het hoger beroep tegen topcrimineel (Heinekenontvoerder) Willem Holleeder is van start gegaan.

Eerder is beslist dat in totaal 22 getuigen gehoord zullen worden in het hoger beroep. Naast de zussen, ex en Teeven worden onder meer ook de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel en Jesse R. gehoord. Ook de twee kroongetuigen, Fred Ros en Peter La Serpe, gaan in hoger beroep getuigen. Daarnaast heeft het hof ingestemd met het verzoek van Holleeder’s advocaten om te mogen zoeken in de gekraakte Ennetcom PGP-berichten. Justitie kreeg de berichten in 2016 in handen na een inbeslagname van een server van het bedrijf in Canada. Het leverde een schat aan informatie op over verschillende criminele groepen. De verdediging gaat kijken of er wellicht in de PGP-berichten is gesproken over Willem Holleeder of over de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis.

De Amsterdamse rechtbank heeft Holleeder destijds veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdrachtgeven/betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Het gaat om de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Daarnaast is de verdachte schuldig bevonden inzake de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 en de uiteindelijke liquidatie van Mieremet in 2005.

‘Het vonnis van de rechtbank bewijst de juistheid van de beleving van Willem Holleeder dat deze zich voorafgaand aan de aanvang en zeker ten tijde van de behandeling ter zitting een overtuiging had gevormd over zijn schuld of onschuld’, stelt Janssen in een openbaar gemaakte appelmemorie. Volgens de advocaat is dit een van de redenen dat de verdediging direct in hoger beroep is gegaan.

De advocaat noemt onder meer het feit dat er geen kritische vragen door de rechtbank werden gesteld aan de zussen Holleeder. Hun getuigenissen zijn voor waar aangenomen en de rechtbank heeft geen enkele kritische vraag gesteld aan de zussen. De verklaringen werden gezien als belangrijk bewijs tegen Willem Holleeder. Verder is er geen enkel technisch of ander soort bewijs inzake betrokkenheid van de verdachte bij liquidaties