60 kilo heroine teuge vliegtuig drugs
Het vliegtuigje waarin 60 kilo heroïne werd aangetroffen © Politie

Hogere celstraf dan geëist voor smokkel koffers vol heroïne in vliegtuigje van Nederland naar Engeland

De rechtbank heeft tot zes jaar gevangenisstraf opgelegd voor de smokkel van koffers met heroïne. De verdachten vlogen in een klein vliegtuigje van Nederland naar Engeland.

Op 20 januari 2017 vertrokken twee Duitsers van 31 en 32 jaar oud in een vliegtuig vanaf het vliegveld in Teuge. Via het Duitse Dinslaken vliegt het duo vervolgens naar Engeland. De grenspolitie van Engeland heeft het vliegtuig van de mannen uitgekozen voor controle. Vlakbij de eindbestemming besluiten de twee om terug te vliegen.

Bij aankomst in Teuge werd het toestel gecontroleerd en doorzocht. In het vliegtuigje werden twee koffers met 60 kilo heroïne aangetroffen. De mannen verklaren dat zij een slecht gevoel hadden bij het vervoer van de koffers en dat dat de reden is dat ze zijn teruggevlogen. Volgens de verkeersleiding in Engeland zouden de mannen hebben gemeld dat er sprake was van een technisch probleem en dat ze daarom terug naar Nederland gingen. Van een technisch mankement bleek geen sprake te zijn.

De verdachten zeggen zelf niet te hebben geweten dat er heroïne in de koffers zat. Deze zouden zij de avond voor de vlucht hebben gekregen van een onbekend persoon. Volgens de mannen was hen verteld dat er bedrijfsdocumenten in de koffers zaten. De verdachten zeggen niet te weten wie de man is die hen de koffers gaf.

De opgelegde straf is hoger dan geëist door de officier van justitie. Het OM had om een celstraf van vijf jaar gevraagd. In geval van uitvoer van meer dan 20 kilogram heroïne luidt het oriëntatiepunt een gevangenisstraf van 5 jaar. De hoeveelheid van 60 kilo geeft de rechtbank aanleiding naar boven af te wijken en is er 6 jaar opgelegd. Het is niet bekend of de twee Duitsers in hoger beroep gaan.