© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Hogere celstraf voor man die zijn vrouw probeerde te liquideren bij vakantiehuisje in Vijlen

Het gerechtshof heeft een man veroordeeld tot 13,5 jaar cel voor een poging tot liquidatie op zijn vrouw.

Op 19 februari 2018 is de 53-jarige man naar een vakantiehuisje in Vijlen gegaan. Zijn vrouw, met wie hij in een echtscheiding was verwikkeld, was daar aan het schoonmaken. Toen zij naar buiten kwam schoot de man drie keer op haar. Twee kogels raakten het slachtoffer in haar bovenlijf. De man liet de vrouw zwaargewond achter en bedreigde ook nog twee wandelaars die op het lawaai waren af gekomen. Het slachtoffer overleefde de schietpartij maar heeft nog steeds lichamelijke en psychische klachten door de poging tot liquidatie.

Het hof vindt net als de rechtbank dat er sprake is van voorbedachte raad, en daarmee een poging tot moord omdat de man planmatig en doelbewust heeft gehandeld. Zo heeft hij onder meer weken van tevoren een geweer met kogels in de kofferbak van zijn auto gelegd, de omgeving van het vakantiehuisje verkend en geheugensteuntjes gemaakt en opgeschreven met als doel om zijn sporen na het delict uit te wissen en heeft hij daags voor het delict het vuurwapen getest en geoefend op het opvangen van de hulzen.

Verder heeft hij de vrouw gevolgd door middel van een GPS-tracker onder haar auto, heeft hij zijn kentekenplaten afgeschermd met valse kentekens en heeft hij zich, gewapend met een geladen vuurwapen en een grote hoeveelheid munitie, schuil gehouden in de nabijheid van het vakantiehuisje. Toen de vrouw uit het vakantiehuisje kwam heeft hij haar drie keer beschoten. Tussen elk schot heeft hij het geweer handmatig met een patroon moeten laden. Na zijn daad heeft hij de GPS-tracker onder de auto van de vrouw verwijderd en heeft hij zijn auto gewassen. Ook heeft hij zich ontdaan van het wapen, de kogels, zijn telefoon, valse kentekenplaten en de door hem gedragen kleding, allemaal om zijn betrokkenheid proberen te verhullen.

Het hof heeft de man een hogere celstraf opgelegd dan eerder door de rechtbank. Ondanks het feit dat de man inmiddels is gescheiden en wordt behandeld door een psycholoog, is het hof van mening dat een celstraf van 14 jaar op zijn plaats is. De straf is daarmee hoger dan de rechtbank oplegde. Dat komt ook omdat het hof heeft gelet op de straffen die tegenwoordig voor vergelijkbare feiten worden opgelegd. Omdat de behandeling van de zaak in hoger beroep langer heeft geduurd dan redelijk is, gaan er 6 maanden af. Naast de celstraf moet de man ook een schadevergoeding van 29.000 euro betalen aan de vrouw.