Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Hogere celstraffen voor leden chapter Hells Angels in Haarlem inzake deelname criminele organisatie

Het gerechtshof heeft gevangenisstraffen opgelegd aan leden van een Haarlemse chapter van motorclub Hells Angels.

Het gaat om zes mannen die in hoger beroep voor het hof in Amsterdam stonden. De mannen waren volgens het hof lid van de als kei- en keihard bekend staande Haarlemse afdeling van de Hells Angels (ook wel chapter genoemd) en vormden samen met de Stichting Hells Angels en vier andere personen een criminele organisatie. Zij droegen bij aan de verwezenlijking van het criminele oogmerk van die organisatie.

Het hof heeft vastgesteld dat ernstige geweldsincidenten, waaronder afpersingen, mishandelingen en brandstichtingen, direct gerelateerd kunnen worden aan het chapter van de Hells Angels. De zes mannen namen niet zelf actief deel aan de gewelddadigheden, zoals die door 3 andere, reeds onherroepelijk veroordeelde, leden zijn gepleegd. Aan de strafwaardigheid van de deelname aan een criminele organisatie doet dit echter niets af, aldus het gerechtshof.

Het chapter beschikte over een clubhuis in Haarlem. In dit clubhuis vonden niet alleen vergaderingen en feesten – onder andere ter geldinzameling voor gedetineerde leden – plaats, maar werd ook in woord en geschrift uiting gegeven aan het zich buiten de wet willen plaatsen. Het gerechtshof is van oordeel dat de deelname aan een criminele organisatie met behulp van het clubhuis is begaan en heeft het clubhuis daarom verbeurd verklaard.

De gevangenisstraffen zijn hoger dan die door de rechtbank waren opgelegd. Vijf zijn veroordeeld tot 20 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Eén verdachte heeft 25 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd gekregen omdat hij ook nog twee wapens in bezit had. Voor de zes mannen betekent de uitspraak van het hof dat zij weer de cel in moeten. Een deel van de gevangenisstraf heeft het hof voorwaardelijk opgelegd om de verdachten ervan te weerhouden in de toekomst zich opnieuw in te laten met strafbare feiten.