De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Hogere straffen opgelegd voor voorbereiding Mocro Maffia liquidatie via PGP telefoons

Het gerechtshof heeft gevangenisstraffen van 10 en 15 jaar opgelegd voor het voorbereiden van een Mocro Maffia liquidatie. De daders hebben een hogere celstraf gekregen in hoger beroep.

Volgens het gerechtshof waren de 23-jarige Y.O. en de 24-jarige R.M. op 1 februari 2015 van plan om een man te liquideren. Het tweetal werd samen met twee andere jonge mannen na een achtervolging aangehouden. Y.O en R.M. waren in het bezit van onder meer drie zware automatische vuurwapens (AK-47’s), snelle auto’s en spullen om de vluchtauto’s in brand te steken. Het hof heeft onder meer de inhoud van versleuteld berichtenverkeer tussen de verdachten via PGP telefoons voor het bewijs gebruikt.

De rechtbank had eerder straffen opgelegd van 12 jaar en 8 jaar en 9 maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep dezelfde straffen geëist. Het hof heeft zwaar getild aan de ernst van de feiten en aan de onverschrokken houding van Y.O. en R.M. Die houding blijkt onder meer uit hun vasthoudendheid, de inhoud van de versleutelde communicatie en hun verzet tegen hun aanhouding. Aldus het gerechtshof.

Y.O. is naast voorbereiding van een liquidatie ook veroordeeld voor medeplichtigheid aan een poging tot moord. Op 1 november 2014 werd een explosief tot ontploffing gebracht onder een auto en werd een man onder vuur genomen. Het doelwit overleefde de moordaanslag.