De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Opnieuw hoge straffen geëist voor verijdelde liquidatie in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw hoge celstraffen geëist tegen twee verdachten voor onder meer het voorbereiden van een liquidatie en het voorhanden hebben van automatische vuurwapens.

Eén verdachte hoorde 12 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De andere man moet acht jaar en negen maanden de cel in als het aan het OM ligt. De rechtbank heeft op 11 mei 2016 verdachten veroordeeld tot twaalf respectievelijk negen jaar gevangenisstraf. Na die uitspraak gingen beide verdachten in hoger beroep.

Voor het OM staat het vast dat mannen uit Amsterdam op 1 februari 2015 van plan waren een man in Amsterdam te liquideren. De mannen reden in een gestolen auto met valse kentekens en hadden onder meer automatische wapens (kalasjnikovs) bij zich en bijbehorende munitie, donkere kleding, bivakmutsen en een jerrycan met benzine. Ook hadden zij apparatuur bij zich om een peilbaken te volgen, die op de auto van het potentieel slachtoffer was geplakt. Allemaal ingrediënten om een liquidatie te plegen, aldus het OM.

Eén van de mannen wordt daarnaast ook verdacht van betrokkenheid bij een poging tot liquidatie op twee personen op 1 november 2014 in Almere. Volgens het OM heeft de man een peilbaken onder de auto geplakt waar de slachtoffers in reden.