pgp telefoons gekraakt, pgp gekraakt politie, pgp liquidatie diemen, pjotr liquidatie rechtszaak

Honderden aanhoudingen bij grote internationale actie na kraken versleuteld pgp-netwerk criminelen

Bij de grote internationale politieactie gelinkt aan een versleuteld pgp-netwerk, zijn honderden aanhoudingen verricht.

Alleen al in Australië en Nieuw-Zeeland werden al honderden verdachten aangehouden bij invallen en doorzoekingen. Ook in Nederland zijn verdachten aangehouden die gelinkt worden aan het versleuteld pgp-netwerk. Hoeveel dat er hier precies zijn is nog niet bekendgemaakt.

Europol geeft dinsdagochtend om 10.00 uur een persconferentie waarin meer bekendgemaakt wordt over de actie.

De grootschalige acties maakten deel uit van de wereldwijde Operatie Trojan Shield, geleid door de Amerikaanse FBI in meer dan twaalf landen. Nietsvermoedende criminelen bleken gebruik te hebben gemaakt van versleutelde communicatie via een platform met de naam ANOM dat heimelijk werd beheerd door de FBI. Zo konden agenten live meekijken en meeluisteren met wat de verdachten met elkaar besproken.

Er werd gesproken over liquidaties, grootschalige drugshandel en wapensmokkel. De FBI zegt een reeks moorden te hebben voorkomen door de grote internationale actie. In Nederland zouden er invallen, arrestaties en doorzoekingen in onder meer Noord-Brabant, Limburg en Rotterdam zijn verricht. Ook in Duitsland en Zweden zouden huiszoekingen zijn gedaan.