Gevangenisstraf en tbs geëist tegen vrouw uit Uithoorn voor online propaganda IS

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf en tbs geëist tegen een vrouw (33) uit Uithoorn voor terroristische en internationale misdrijven.

De vrouw maakte volgens het OM in 2019 online propaganda voor IS. ‘De handelingen van de vrouw zijn voornamelijk vanachter het toetsenbord verricht, maar dat maakt deze niet minder gevaarlijk’, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket. ‘De online propaganda is immers van groot belang voor geïnspireerde aanslagen.’

De officieren van justitie wezen de rechtbank erop dat ISIS er de afgelopen jaren in slaagde om aanhangers en sympathisanten wereldwijd te mobiliseren om in naam van de organisatie aanslagen te plegen in het Westen. Aan de vrouw wordt ook verweten dat zij haar kinderen heeft geprobeerd te trainen voor de gewelddadige jihadstrijd.

Als lid van IS nam de vrouw volgens het OM deel aan de elektronische jihad. Bovendien maakte ze zich in de ogen van het OM schuldig aan de vernedering en mensonterende behandeling van vijf overleden slachtoffers van IS door filmbeelden voorzien van haar commentaar te verspreiden.

‘Slachtoffers worden hiermee ontdaan van elke menselijke waardigheid. Familie, vrienden en nabestaanden kunnen keer op keer worden geconfronteerd met de schokkende beelden’, aldus de officieren van justitie.

Tegen de vrouw is een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.