Honderden gedetineerden op de vlucht en 25 doden bij massale ontsnapping gevangenis

In Haïti zijn bij een massale ontsnapping uit een gevangenis honderden gedetineerden ontkomen en zeker 25 personen om het leven gekomen.

De massale ontsnapping vond donderdag (lokale tijd) plaats in een gevangenis in de hoofdstad Port-au-Prince. De gedetineerden hebben cipiers aangevallen en wisten uit de gevangenis te ontsnappen. Het gaat volgens de autoriteiten om zeker 400 gedetineerden.

De ontsnapping verliep vrij gewelddadig en zeker 25 personen zijn hierbij omgekomen. Het gaat om een agent en zes gedetineerden. De anders slachtoffers zijn burgers die tijdens de ontsnapping werden aangevallen. Na de ongeregeldheden hebben de autoriteiten een onderzoek ingesteld en is de nationale politie in actie gekomen. Zestig gedetineerden werden kort na de ontsnapping al aangehouden door de politie. De controle in de gevangenis is weer in handen van de autoriteiten, meldde premier Joseph Jouthe.

Eén van de ontsnapte gedetineerden is een beruchte bendeleider, Arnel Joseph. Hij heeft niet lang van zijn vrijheid genoten want op vrijdag werd Joseph bij een checkpoint doodgeschoten door de politie. Het onderzoek naar de massale ontsnapping en andere ontsnapte gedetineerden is in volle gang.