Honderden in Nederland gestolen smartphones verkocht in Bulgaarse winkel ‘Occasion Den Haag’

De politie heeft in een onderzoek naar heling en witwassen een grote hoeveelheid gestolen telefoons aangetroffen in een winkel in Bulgarije met de toepasselijke naam ‘Occasion Den Haag’.

Bij de politie kwamen vorig jaar zeven aangiftes binnen van mensen die beroofd waren van hun telefoon. Volgens de app ‘Find my phone’ lagen die toestellen allemaal op een bepaalde adres in de Haagse Schilderswijk.

De hoofdbewoner bleek geen geregistreerd inkomen te hebben, maar kon wel een dure auto grotendeels met cash geld afrekenen. De wijkagent hield de man in de gaten en merkte op dat de verdachte veel dure spullen ter beschikking had.

Toen de man vorig jaar zomer op vakantie wilde en zijn vrouw en auto aan het inladen was hielden agenten de twee aan. Bij doorzoeking in de woning werd een groot geldbedrag en een paar gestolen smartphones aangetroffen. Via laptops bleek dat er honderden, waarvan in totaal 260 stuks in Nederland gestolen telefoons, met die laptops verbonden waren geweest.

Na verder onderzoek werden nog meer aanhoudingen verricht en bleek het hier te gaan om een crimineel netwerk dat in Nederland smartphones rolde. De toestellen werden vervolgens overgebracht naar Bulgarije en verkocht.

Via een rechtshulpverzoek vanuit Nederland deed de Bulgaarse politie onlangs in de stad Roese doorzoekingen in drie woningen en een telefoonwinkel met de naam ‘Occasion Den Haag’. Het onderzoek naar de criminele netwerk van zakkenrollers en helers wordt voortgezet.