Honderden kilo’s explosief materiaal in garagebox Amsterdam, EOD start onderzoek

In Amsterdam zijn honderden kilo’s aan explosief materiaal aangetroffen in een garagebox.

Dinsdagavond heeft de politie een alarmerende ontdekking gedaan in een garagebox aan de Osdorper Ban: meer dan 340 kilo zwaar en zeer professioneel vuurwerk. De politie heeft een 19-jarige man uit Amsterdam gearresteerd op verdenking van het bezit en de handel in dit levensgevaarlijke vuurwerk.

Dankzij een snelle en intensieve inzet van de recherche en diverse specialistische diensten is dit gevaarlijke vuurwerk van de straat gehaald. De verdachte werd betrapt bij de verkoop van het vuurwerk, waarna hij direct is aangehouden. Op het politiebureau zal hij nader worden verhoord, en er wordt niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen zullen volgen in dit lopende onderzoek.

De politie heeft aanvullend onderzoek gedaan naar de mogelijke opslagplaats en trof daar een enorme hoeveelheid vuurwerk aan, in totaal meer dan 340 kilo aan shells, cobra’s en nitraten. Dit type vuurwerk valt onder de gevaarlijke categorie F4 en is strikt bedoeld voor professioneel gebruik; het is ten strengste verboden voor consumenten, laat staan particulieren, om dit te kopen of te bezitten. Bovendien staat dit soort vuurwerk bekend om het gebruik in zelfgemaakte explosieven. De recherche onderzoekt daarom of er een verband is tussen het aangetroffen vuurwerk en dergelijke gevaarlijke praktijken. Het in beslag genomen vuurwerk zal worden vernietigd door een gespecialiseerd bedrijf.

In de garagebox werd nog een verdacht voorwerp ontdekt door een Teamleider Explosieven Veiligheid. Vanwege de omstandigheden en het materiaal in de garage, werd uit voorzorg de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. Gelukkig bleek het voorwerp geen gevaar te vormen voor de omgeving, en de situatie werd veiliggesteld.

De politie is vastberaden om te achterhalen wie er mogelijk nog meer bij betrokken is en zal dit gevaarlijke illegale vuurwerk uit de omloop halen om de veiligheid van de gemeenschap te waarborgen.