Eén van de aangetroffen hotelcontainers. © OM

Honderden miljoenen euro’s aan cocaïne en drugsuithalers gepakt in haven Rotterdam

De douane heeft in de Rotterdamse haven voor honderden miljoenen euro’s aan cocaïne onderschept. Ook zijn er uithalers gepakt.

De drugsvangsten werden tussen 11 mei en 29 mei gedaan bij verschillende acties. Een deel van de vangsten werd volgens een woordvoerder gedaan na waardevolle informatie die bij de politie was binnengekomen. Er zijn in totaal elf personen aangehouden. Zij zitten allemaal vast.

Op 11 mei sloeg een speurhond aan bij een container gevuld met bananen uit Colombia. De bananen stonden op pallets die waren voorzien van extra planken. De planken waren uitgehold waardoor er blokken cocaïne in konden worden gestopt. Er bleek 34 kilo in te zitten. De tweede vangst werd dezelfde dag gedaan in een geprepareerde achterwand van een container met bananen uit de Dominicaanse Republiek. Daar bleek 60 kilo verstopt te zitten.

Een dag later was het wederom raak toen beveiligers insluipers zagen lopen op een terrein met lege koelcontainers. Drie zogenoemde ‘uithalers’ werden bij een container aangehouden. Ze hadden gereedschap bij zich om de speciale luikjes van de koelmotor te kunnen openen. In de container, die oorspronkelijk geladen was met bananen uit de Dominicaanse Republiek, werd even later 60 kilo aangetroffen. Eén van de pakketten was voorzien van een baken om de drugs te kunnen lokaliseren.

Op een grote terminal in het havengebied werden dezelfde avond (12 mei) opnieuw meerdere drugsuithalers gesignaleerd. Na een zoektocht tussen de containers werden twee aanhoudingen verricht. Verder onderzoek leidde naar een container met een afwijkend zegel en daarin lag 62 kilo cocaïne. In de buurt werd door de douane een zogenoemde ‘hotelcontainer’ ontdekt. Dat is een container met onder meer voedsel, powerbanks en andere zaken waar uithalers zich voor een langere periode in kunnen verstoppen in de hoop in alle rust drugs van het terrein af te smokkelen. Opvallend was dat in deze container gloednieuwe kettingzagen lagen.

Enkele dagen later bleek waarom er kettingzagen lagen in de hotelcontainer. In Roosendaal werd een container aangetroffen met zware houten balken waar iets niet aan klopte. Uit onderzoek van het HARC-team bleek dat de bewuste container niet ver van de eerder genoemde hotelcontainer stond op het haventerrein. Onder de balken troffen de opsporingsdiensten vervolgens 889 kilo cocaïne aan. De kettingzagen waren naar alle waarschijnlijkheid bedoeld om de balken door te zagen om zo bij de cocaïne te komen.

Op 19 mei werd vervolgens een controle uitgevoerd rond een verdachte container in de haven. Er werden twintig tassen met maar liefst 698 kilo cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. Vanwege diverse insluipingen werd door de Douane op 26 mei een grote controle gehouden van containers uit zogenoemde risicolanden. Dit zijn hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse landen waar cocaïne gefabriceerd wordt. In totaal werden 181 containers doorzocht. In één container uit Panama werden elf tassen met in totaal 359 kilo cocaïne aangetroffen.

In een container uit Brazilië werd op 29 mei een drugsvangst gedaan. Er lagen 16 sporttassen met in totaal 400 kilo cocaïne. Op dezelfde dag hebben sleep- en voetsporen leden van het HARC-team geleid naar een container met daarin twee personen, twee schroeftollen en vijf tassen met in totaal 90 kilo cocaïne. In één van de tassen werd een baken gevonden om de smokkelwaar makkelijker uit te kunnen peilen.

Eén van de aangetroffen hotelcontainers. © OM