Honderden personen aangeklaagd voor bestorming Amerikaans parlementsgebouw het Capitool

De Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels meer dan 300 personen aangeklaagd voor de bestorming van het Capitool.

Na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington ontstond er veel ophef. Justitie stelde een onderzoek in en heeft inmiddels ruim 280 personen aangehouden. Dat heeft een topfunctionaris van het ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Op 6 januari wiste zeker 800 aanhangers van de toenmalige president Donald Trump om het Capitool binnen te dringen. Volgens een schatting van de politie bevonden zich nog ruim tienduizend personen buiten op het terrein van het Capitool. De bestorming vond plaats na een toespraak van Trump in de buurt van het parlementsgebouw. In het gebouw werd op dat moment de verkiezingsnederlaag van Trump bezegeld. De veiligheidstroepen van het Capitool waren niet in staat de aanval te stoppen.

Naast alle strafzaken tegen de honderden relschoppers loopt er ook nog een onderzoek tegen tientallen agenten. Zes van hen zijn inmiddels al geschorst. Bij de rellen kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een politieagent. Het onderzoek is nog in volle gang en veel betrokkenen worden nog gezocht door de Amerikaanse autoriteiten. Het aantal aangeklaagden zal dan ook naar verwachting nog oplopen.