De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

‘Hoofdverdachte in zaak martelcontainers drugsbende Piet Costa overleden’

De hoofdverdachte in de zaak rond het bouwen van de martelcontainers in Wouwse Plantage, is na een ziekbed overleden.

Dat heeft Het Parool bekendgemaakt. De 41-jarige Robin van O. werd door justitie verdacht van betrokkenheid bij de martelcontainers. Vanwege zijn gezondheid is besloten om hem niet te vervolgen. Zijn medeverdachten stonden wel voor de rechtbank en kregen voor de containers tot 9 jaar gevangenisstraf opgelegd. Van O. is nu na een ziekbed overleden.

De martelcontainers werden in het voorjaar van 2020 in zeecontainers gebouwd en waren volgens justitie bedoeld om mensen op te sluiten. De zes containers waren van binnen geïsoleerd en voorzien van handboeien en een chemisch toilet. De zevende zeecontainer werd door verdachten de ‘behandelkamer’ genoemd, daar stond een behandelstoel compleet met boeien, riemen en banden om armen, benen en hoofd vast te binden. Er werd uiteindelijk niemand vastgezet want de politie kon al die tijd de communicatie tussen een aantal verdachte via Encrochat live volgen.

Uit onderschepte berichten komt volgens de officier van justitie een ontluisterend beeld van de criminele groep. Zo willen ze dat er een speciekuip moet komen om te water boarden en een kniptang voor vingers en tenen. ‘Maat ze gaan allemaal vroeg of laat aan de beurt komen. Hoe lang willen ze verstoppen. Als de bussen er zijn gaan we beginnen. Geen genade.’ Aldus een bericht tussen de hoofdverdachten. Daar komt als antwoord op: ‘Ben normaal niet van deze afdeling Maar er zijn er nu een paar ik hoop dat ik de kans krijg om ze te martelen’.

De accounts waarmee gechat werd via schuilnamen als ‘Slempo’ en ‘Luxuryballoon’ konden uiteindelijk gekoppeld worden aan verdachten. In het onderzoek zijn honderden uren camerabeelden bekeken, bankrekeningen getraceerd, registers van de Kamer van Koophandel en informatie van voertuigen opgevraagd. Samen met getuigenverklaringen, afgeluisterde gesprekken en analyse van specifiek woordgebruik kon elke verdachte op deze wijze volgens het OM geïdentificeerd worden.

De groep bleek tijdens het onderzoek te beschikken over twee loodsen. Een ‘hoofdkwartier’ in Rotterdam voor hun eigen ‘arrestatieteam’ en de loods in Wouwse Plantage, die in de chats ‘onze EBI’ werd genoemd. Er werden scalpels, tangen, scharen, een vingerklem, een klauwhamer en een gasbrander aangetroffen. Verder werden er politie-uniformen, kogelwerende vesten en blauwe zwaailichten gevonden en een enorme diepvrieskist. Ook lagen er zwarte katoenen zakken met trekkoord.

Eén van de verdachten verklaarde dat de containers allemaal voor de show waren. Het plan zou in eerste instantie zijn om wiet te kweken in de zeecontainers, maar toen dat niet doorging werden de martelcontainers gebouwd. Dit zouden ze naar eigen zeggen hebben gedaan om de opdrachtgever op te lichten voor geld. De rechtbank is daar niet in meegegaan en heeft gevangenisstraffen opgelegd. De hoogste straf was voor Piet Costa, die gezien wordt als de leider van de criminele organisatie. Het OM had tot 12 jaar cel geëist. In een andere zaak rond grootschalige drugssmokkel kreeg