Hoogste politiechef Mexico weer aan het werk na moordaanslag 25 zwaarbewapende schutters

De hoogste politiechef van Mexico is weer aan het werk na een moordaanslag met zeker 25 schutters van een drugskartel.

Omar García Harfuch, baas van de politie in Mexico-Stad ontsnapte aan de dood door zijn gepantserde auto en ingrijpen van beveiligers. Zeker 25 zwaarbewapende schutters vielen de gepantserde auto van de politiechef aan, die de aanslag ternauwernood overleefde. Na een maand rust is Garcia vandaag weer aan het werk gegaan.

De zwaarbewapende schutters sloegen op 26 juni rond 6.30 uur toe toen politiechef Omar Garcia Harfuch over de boulevard van een van de chicste wijken van de stad reed. Een vrachtwagen en een pick-up reden de terreinwagen van Garcia klem waarna meerdere schutters uit de hoge laadbak tevoorschijn kwamen. De sicarios openden het vuur met machinegeweren en gooiden granaten.

Bij de aanval zijn twee bodyguards van de politiechef om het leven gekomen en een vrouw die toevallig met haar auto op weg was naar haar werk. De politiechef zelf werd door meerdere kogels geraakt maar heeft de aanslag uiteindelijk overleefd. Via social media heeft hij later van zich laten horen en aangegeven dat de aanslag het werk is van leden van de Jalisco Nieuwe Generatie-drugskartel. ‘Ons land gaat door met de strijd tegen de laffe georganiseerde misdaad’, aldus de politiechef.

Het Jalisco-kartel voerde de afgelopen jaren meerdere aanvallen op de politie en het leger uit. Zo werd in 2015 op spectaculaire wijze een legerhelikopter door het kartel uit de lucht geschoten en werden vorig jaar dertien agenten doorzeefd met kogels en geliquideerd nadat ze in een hinderlaag waren gelokt.