In het westen van Mexico, in de deelstaat Jalisco, is vrijdag een legerhelikopter uit de lucht geschoten door leden van een drugskartel. Bij de aanval zijn drie bemanningsleden om het leven gekomen, drie anderen worden vermist, en twaalf mensen raakten gewond.

De brute en brutale aanval is vermoedelijk gepleegd door leden van het snelst groeiende drugskartel van Mexico, ‘Cartel de Jalisco Nueva Generacion’ oftewel de ‘Jalisco Kartel Nieuwe Generatie’. De Nieuwe Generatie drugskartel staat ook bekend onder de naam ‘Matazetas’ wat ‘moordenaars van Los Zetas’ betekent. De beruchte Zetas zijn de grootste vijand van de Nieuwe Generatie kartel.

Het snelst groeiende drugskartel van Mexico is bezig met een opmars. De groepering krijgt steeds meer macht in Mexico en ze worden met de dag brutaler. De Nieuwe Generatie drugskartel is zo machtig aan het worden dat ze zelfs de Staat aandurven. Zo vallen ze regelmatig politieagenten, federale politie en militairen aan.

Een aantal weken geleden liquideerden leden van de Nieuwe Generatie drugskartel zonder pardon vijftien politieagenten. De aanvallen van de Nieuwe Generatie kartel komen als antwoord op een offensief van de Mexicaanse autoriteiten om kopstukken van de drugskartel op te sporen en te arresteren.