Hoogste straf ooit van 43,5 jaar opgelegd voor belediging koningshuis Thailand

In Thailand is de hoogste straf ooit voor majesteitsschennis opgelegd. Een vrouw moet maar liefst 43,5 jaar de cel in voor belediging van het koningshuis.

De 65-jarige Anchan Preelert plaatste in 2014 en 2015 audiofragmenten op Facebook en YouTube, waarin kritiek werd geuit op het Thaise koningshuis. De vrouw zegt de fragmenten alleen gedeeld te hebben en niet had voorzien van enig commentaar. Ze was zich er niet van bewust dat ze iets fout deed.

De rechtbank veroordeeld Preelert in eerste instantie tot een straf van 87 jaar. Omdat ze toe heeft gegeven de fragmenten te hebben geplaatst is haar straf gehalveerd. Het ging in totaal om 29 fragmenten. De vrouw kan nog in hoger beroep tegen de opgelegde straf van 43,5 jaar.

De vrouw werd vervolgd onder de strenge lèse-majestéwet, die het strafbaar stelt om kritiek te uiten op het Thaise koningshuis. Thailand kent wereldwijd de hoogste straffen voor majesteitsschennis en inwoners riskeren een gevangenisstraf van vijftien jaar per overtreding.

Naast Preelert worden binnenkort nog eens dertien mensen onder de strenge wet vervolgd. Dit is vanwege het delen van de podcasts waarin het koningshuis op de hak wordt genomen. De auteur van de podcast werd eerder tot twee jaar cel veroordeeld en is inmiddels weer op vrije voeten, aldus de BBC.

De laatste jaren werd niemand in het land vervolgd wegens majesteitsschennis. Sinds november zijn meer dan veertig mensen aangeklaagd voor majesteitsschennis. De autoriteiten zouden met de hoge straf een signaal willen geven aan personen die kritiek hebben en demonstranten die eind vorig jaar de straat op zijn gegaan. Amnesty International heeft de hoge straf voor Preelert veroordeeld.