Nieuwe compositietekening Bolle Jos. © OM

Horloges, cash en meer in beslag bij invallen familieleden internationaal gezochte ‘Bolle’ Jos Leijdekkers

De politie heeft in het onderzoek naar de verblijfplaats van de internationaal gezochte Jos Leijdekkers doorzoekingen gedaan bij zijn familie.

Uit onderzoek blijkt dat de zus en ouders van Leijdekkers in augustus en december 2022 naar Turkije zijn gereisd. Het vermoeden is volgens een woordvoerder dat ze daar contact hadden met hun gezochte broer en zoon. De familieleden, van wie de woningen en een kantoor in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam zijn doorzocht, worden zelf verdacht van het witwassen van crimineel vermogen. Zij hebben volgens de politie naast geld ook dure cadeaus aangenomen, terwijl zij wisten dat deze waren betaald met misdaadgeld. 

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op kostbare horloges, andere sieraden en dure handtassen en op grote contante geldbedragen in tienduizenden euro’s, Turkse lira, Zwitserse francs en VAE dirham. De politie heeft twee vrouwen van 68 en 27 jaar aangehouden. Zij zijn na hun aanhouding in verzekering gesteld en worden verhoord door rechercheurs van de Landelijke Recherche (Landelijke Eenheid) over de verdenkingen.

Bij de actie is ook beslag gelegd op mobiele telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers zoals computers, camera’s en foto’s. Deze worden onderzocht op aanwijzingen voor de verblijfplaats van Leijdekkers. Ook troffen rechercheurs bij de doorzoekingen twee valse Duitse paspoorten aan.

Het Openbaar Ministerie heeft op 3 mei 2022 de 31-jarige Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst (NOL) en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst en diezelfde dag werden er twee oude foto’s van Leijdekkers in Opsporing Verzocht getoond. Er is een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

Leijdekkers, bekend onder de bijnaam Bolle Jos, heeft geen vast woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd in het buitenland. Het vermoeden was dat hij zich tot voor kort nog in Turkije bevond. Verder onderzoek heeft geen zicht gegeven op zijn mogelijke verblijfplaats.