© US Marshals Service

Identiteit beruchte bankrover na 52 jaar ontdekt door bekentenis op sterfbed

In de Verenigde Staten is de identiteit van een bankrover na 52 jaar eindelijk bekend.

Theodore John Conrad werkte in 1969 als baliemedewerker bij een bank in Cleveland. Op vrijdag 11 juli liep hij de bank uit met een zak vol cash. De bankroof werd pas maandag ontdekt toen de bank weer openging. De kluis bleek te zijn leeggehaald en Conrad is er vandoor gegaan met 215.000 dollar, vergelijkbaar met 1,5 miljoen euro op dit moment.

De politie startte een onderzoek naar de diefstal maar de zaak werd nooit opgelost. Het spoor leidde naar onder meer Californië, Texas, Oregon, Hawaï en de hoofdstad Washington. De bankovervaller bleef spoorloos en er werd ook nog aandacht besteed aan de zaak op televisie. Dat leek ook niet te helpen en heeft niet geleid tot een aanhouding.

Nu is na 52 jaar de zaak opgelost. De bankrover zelf is niet aangehouden want hij blijkt vorig jaar te zijn overleden. Op zijn sterfbed gaf de man, die zich voordeed als Thomas Randele, dat hij verantwoordelijk was voor één van de bekendste bankroven uit de Amerikaanse geschiedenis. Verder onderzoek heeft aangetoond dat Randele inderdaad Conrad is en zijn nieuwe identiteit sinds 1970 had aangenomen. De man was getrouwd en vader van een dochter. Hij werkte 40 jaar lang zonder in aanraking te komen met politie of justitie voor een dealer in luxe wagens. Het onderzoek naar de bankroof is eindelijk na 52 jaar afgesloten.

© US Marshals Service