Illegale online TV-dienst uit de lucht gehaald bij invallen en aanhoudingen FIOD

TV-dienst via IPTV uit de lucht gehaald na arrestaties en doorzoekingen bij actie van de FIOD.

Vandaag hebben de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en het Openbaar Ministerie een TV-dienst uit de lucht gehaald die via internet werd aangeboden (IPTV). In Almere en Den Helder zijn vier personen aangehouden en hun woningen zijn doorzocht.

De TV-dienst werd voornamelijk verkocht via belwinkels tegen contante betaling. Voor een abonnement van ongeveer 10 euro per maand konden abonnees toegang krijgen tot een breed scala aan films, series en TV-zenders, waaronder populaire platforms zoals Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en meer dan 10.000 andere kanalen. De TV-dienst had honderdduizenden abonnees en werd beheerd vanuit een datacenter in Den Helder. Vandaag is dit datacenter stilgelegd en doorzocht. Vanaf nu werken de IPTV-abonnementen niet meer.

Hoewel de techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, op zichzelf legaal is in Nederland, is het strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten waarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Hiermee worden de rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations geschonden (auteursrechten en naburige rechten). Het aanbieden en kijken naar illegale IPTV is dus strafbaar.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Om deze reden zijn bedrijfspanden in Den Helder, Almere, Hengelo en woningen in Amsterdam, Almere, Enschede, Den Haag en Den Helder doorzocht op de aanwezigheid van contant geld. Het Advanced Search Team van de politie en geldhonden zijn ingezet tijdens deze doorzoekingen. Bovendien heeft Europol een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van de uitgewisselde opsporingsinformatie. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en aanzienlijke hoeveelheden contant geld.

Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket, dat gespecialiseerd is in de aanpak van financieel-economische criminaliteit.

Dit recente optreden van de autoriteiten benadrukt opnieuw het belang van de strijd tegen illegale IPTV en het beschermen van auteursrechten en naburige rechten in de entertainmentindustrie. Het illegaal aanbieden en gebruiken van IPTV-diensten ondermijnt niet alleen de rechten van de contentmakers, maar heeft ook een negatieve invloed op de industrie als geheel. Het is van cruciaal belang dat dergelijke illegale praktijken streng worden aangepakt om een eerlijke en duurzame entertainmentsector te waarborgen.