ING opnieuw verwikkeld in onderzoek naar witwassen crimineel vermogen

De ING is opnieuw verwikkeld geraakt in een onderzoek naar witwassen.

Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar overtreding van de Wet op het financieel toezicht door een dochterbedrijf van ING. De zaak kwam aan het rollen na aangifte door toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd na berichtgeving van FD.

Payvision, een aanbieder van online betaaldiensten, zou verdacht worden van witwassen. DE FIOD heeft in mei een inval gedaan bij de vestiging in Amsterdam. Er zou onder meer administratie zoals dossiers, emails en notulen in beslag genomen. Ook bij de ING zouden stukken in beslag zijn genomen.

Payvision wordt er van verdacht tussen 2005 en 2010 tientallen miljoenen te hebben doorgesluisd van bedrijven die later betrokken bleken bij criminele activiteiten. Signalen inzake mogelijke fraude zouden niet zijn opgevolgd en sommige klanten werden doelbewust niet gescreend.

De bank zegt op de hoogte te zijn van het onderzoek tegen Payvision. Een woordvoerder laat weten dat de feiten dateren uit de tijd dat ING nog niet betrokken was bij het bedrijf. Verder wil de ING geen commentaar geven. De bank raakte eerder ook in opspraak vanwege witwassen en trof hiervoor een schikking van 775 miljoen euro.